Bitmain-drama eskalerar när medgrundare registrerar nytt bankkonto, webbplats

Bitmain , världens största tillverkare av gruvutrustning för cryptocurrency, går vidare i kontrovers efter att en av dess grundare öppnade ett nytt företagsnamn, adress, bankkonto och webbplats för företaget.

Den 6 juli offentliggjorde Bitcoin Billionaire WeChat-konto , som tros vara under utdrivna Bitmain-grundare Micree Zhans kontroll, ett meddelande som säger att företagskontot som används för att köpa Bitmains produkter har förändrats. Det uppdaterade bankkontonamnet är Zhanhua Intelligent Technology Company (福建 湛 华 智能 科技 有限公司) som enligt Kinas företagskatalog är registrerat i Fuzhou, Zhans hemstad, och är helägt av Bitmain Beijing – som Zhan kontrollerar.

Enligt Tianyancha , en kinesisk företagskatalog, var detta företag inaktivt men samägt av Jihan Wu och Zhan från 2017 till 2020.

Den 6 juli 2020 visar katalogen att Wu togs bort som företagsledare och ersattes med någon annan

För att sammanfatta är Zhan i strid med medgrundare Wu om ställningen som juridisk representant för Bitmain. Med den här positionen, och den allsmäktiga företagschoppen, kommer kontrollen över bankkonton och signeringsmyndighet för företaget. Medan Zhan i bokstavlig mening kontrollerar företagets Peking-kontor är Wu fortfarande den juridiska representanten och har därmed befogenhet att öppna och stänga konton – därmed behovet av att Bitmain-bankkontot kontrolleras av en separat juridisk enhet. Wu kontrollerar också Hong Kong-föräldern till Bitmain China och blockerar för närvarande transporter av nyckelsilikon från Taiwans TSMC som är avsedda att levereras till Bitmain-fabriken i Shenzhen via staden.

Se relaterad artikel: Kina använder blockchain för att underlätta gränsöverskridande finansiella hinder i Greater Bay Area

Bitmain förnekar att Zhan har någon form av officiell kapacitet hos företaget och hävdar att han har tagits bort från sin position. Företaget säger också att det driver tvister mot Zhan. Förutom ett nytt bankkonto, etablerade Zhan en ny Bitmain-webbplats för efter-försäljningstjänster med ett liknande, men unikt domännamn. Zhan driver också trafik till denna webbplats via WeChat och Weibo och publicerar ofta den nya URL: en.

Webbplatsens funktionalitet är emellertid ganska förenklad och rå: användare kan bara kontrollera garantistatusen för sina produkter och kontakt- och servicecenter för försäljning.

Netizens inom Kinas kryptosamhälle är fortfarande irriterade över de pågående fientligheterna mellan de två Bitmain-grundarna.

Weibo netizens svarar på Bitmain-drama

De ofta publicerade länkar verkar inte få mycket dragkraft med företagets följare på Weibo. En följare kommenterade „stoppa det“, en annan sa „igen?“

För sin del svarade Wu med att säga att all information som publicerats av Zhan var falsk, enligt ett meddelande som publicerades på Bitmains officiella webbplats (kontrollerad av Wu) den 7 juli.

Tillkännagivandet säger också att Bitmains WeChat- och Weibo-konton har kontrollerats av ett okänt parti sedan 10 juni. Bitmain Peking och dess moderföretag Bitmain Hong Kong, konstaterade det, kommer att förbehålla sig alla rättigheter att förfölja alla tillgängliga juridiska och rättvisa åtgärder.